Lichtadvies

 

Een lichtplan is meer dan alleen een mooie hanglamp boven de eet- of vergadertafel. Die hanglamp is vaak een decoratief element, de finishing touch die de ruimte afmaakt. Om een ruimte op de juiste manier te beleven is een goede basis nodig. Daar komt de functie van een goed doordacht lichtplan om de hoek kijken. 

Met verlichting kun je een ruimte laten spreken, nog mooier laten zijn, nog beter aan laten voelen. Het geheel kan nog zo goed zijn ingericht, maar als de verlichting niet klopt doet het afbreuk aan het geheel. En dat is zonde, want juist verlichting en architectuur kunnen elkaar versterken. Het creëren van licht vanuit verschillende invalshoeken, maar ook het creëren van schaduw maakt een ruimte dynamischer en spannender. Accenten leggen waar een accent nodig is, zodat bepaalde items in een ontwerp of van de architectuur nog beter tot zijn recht komen. 

Ongeacht de functie van de ruimte, een goede basisverlichting kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. En die basis hoeft helemaal niet uitgesproken aanwezig te zijn. Liever niet zelfs, daardoor kunnen de decoratieve items hun rol als eyecatcher nog beter vervullen. 

Om het beste resultaat te behalen kun je niet vroeg genoeg starten met het ontwerpen van een lichtplan. Door tijdens de ontwerpfase reeds goed over de verlichting na te denken is er veel meer mogelijk en kan de ruimte optimaal benut worden.